☰  MENU

Rubio Monocoat

Het paradepaardje van onze Surface Technology:

‘Rubio Monocoat’ by Muylle Facon

Muylle Facon is de scheppende kracht achter het merk Rubio Monocoat, dé pionier op het vlak van kwalitatief hoogstaande en milieuvriendelijke houtbeschermingsproducten. In 2005 begint Rubio Monocoat Oil aan zijn ‘groene opmars’, gewapend met een aantal karakteristieken die tot nu toe niet geëvenaard zijn. Om ze voor u op een rijtje te zetten: de olie is dan de eerste en enige ter wereld die geen (0%!) VOC of water bevat, die in een één laag kan aangebracht worden en een duurzame bescherming biedt door een revolutionaire moleculaire binding met de cellulosevezels. Bovendien wordt meteen de toon gezet met een impressionante waaier aan kleuren.

Zes jaar na de introductie is het merk uitgegroeid tot een gerenommeerde internationale waarde die zijn pioniersrol nog steeds met verve vervult. 74% van de huidige omzet wordt gerealiseerd in het buitenland.

De beginjaren

Het bedrijf achter het merk, Muylle Facon nv, wordt in 1906 opgericht te Roeselare en krijgt bekendheid als mastiekfabrikant. In de jaren ’80 is er nood aan uitbreiding: men wijkt uit naar de huidige locatie aan de Ambachtenstraat te Izegem. De producent past zijn innoverende technologieën toe in een gespecialiseerd gamma voor de bouwsector. Muylle Facon nv formuleert en produceert dan ook vooral producten op maat, in opdracht van de belangrijkste spelers binnen de bouwchemie.

Ondertussen vindt ook een assortiment houtbeschermingsproducten onder eigen label (Tentécire, Ciraneuf, Boizaneuf) zijn weg naar de markt. Er wordt een schat aan knowhow opgebouwd, en vooruitstrevende procedures zoals onder andere de moleculaire bindingstechnologie vinden via de producten van Muylle-Facon hun weg naar een professioneel publiek.

De tweede generatie: toekomstvisie en doorzettingsvermogen

Volledig in de lijn van zijn voorgangers is Benoit Muylle – zaakvoerder van de tweede generatie – gepassioneerd door vernieuwing in het algemeen en spitstechnologie in het bijzonder. Hij beslist het concept van de moleculaire bindingstechnologie die men reeds toepast in de bouwchemische pijler, te vertalen naar een gamma houtbeschermingsproducten. Daaraan koppelt hij een paar strenge eisen waar niemand tot dan toe aan voldaan heeft, maar die hij meteen als topprioriteit stelt bij de ontwikkeling.

Spitstechnologie in een groen blik

Er gaan drie jaar van intensieve research voorbij. We noteren 2005 als de olie geïntroduceerd wordt op de markt, en het is meteen een doorslaand succes. Rubio Monocoat Oil is niet enkel de eerste olie ter wereld die de bovenvernoemde eigenschappen bevat, maar is tevens wereldwijd de eerste olie die erin slaagt om zowel bij werftoepassingen (oxydatief) als industriële toepassingen (UV) dezelfde hoge afwerkingsgraad te garanderen. Dat het éénlaagssysteem machinaal toegepast kan worden, maakt het ook interessanter om kleine oplages machinaal af te werken. We mogen gerust stellen dat het merk mee aan de basis ligt van de opmars van de kleinere prefinisher.

Een volwaardig gamma voor binnen en buiten

Van een dynamisch merk als Rubio Monocoat kan men verwachten dat het geen enkele hoogtechnologische uitdaging uit de weg gaat. De belangrijkste ontwikkeling in het binnengamma is de lancering van een 2-componenten olie met ultrasnelle droging, die optimaal tegemoetkomt aan de eisen van de projectmarkt qua afwerking en renovatie.

In 2009 neemt het bedrijf opnieuw een pioniersrol op zich. Het is de enige producent die een olie met 0% VOC aanbiedt om buitenhout te prefinishen. Het baanbrekend buitengamma waarvan de primer gebaseerd is op nanotechnologie en lignineversterking werd ondergebracht in twee ‘Exterior Duo Systems’ waarbij een onderscheid gemaakt wordt tussen de behandeling van verticaal en horizontaal hout. Opnieuw is de uitgebreide aantrekkelijke kleurenwaaier een absolute troef. Maar er is meer: met het eenvoudig toe te passen onderhoudsgamma vermijdt men de noodzaak om het terras jaarlijks opnieuw van olie te moeten voorzien, zoals vaak gangbaar is.

Trots op referenties

Rubio Monocoat Oil siert tal van mooie internationale referenties en heeft dus een mooi palmares: het museum Hermitage in Amsterdam, het CNIT, de Uniqlo-store en Publicis in Parijs, het W-hotel in Dallas, het Palais de Justice te Mons, Hotel Four Seasons in Biltmore, Hotel Catalonia Catedral in Barcelona, een exclusief contract met Google voor hun kantoren wereldwijd, enz. … Dit getuigt zondermeer van het geloof in de spitstechologie en duurzaamheid van de projectontwikkelaars.

2015: Een extra site van 12.500 m2

Ondertussen zijn er meer dan 80 sterk gemotiveerde RMC-medewerkers actief en wordt geëxporteerd naar 72 landen. De continue groei schept veel vertrouwen voor de toekomst. Dat werd ook bewezen met de recente aankoop van een extra site van 12.500 m2 die zich langs de E403 Kortrijk-Brugge bevindt. De nieuwe gebouwen, waarvoor de plannen in volle ontwikkeling zijn, zullen als bijkomende productie-eenheid ingericht worden voor de Rubio Monocoat. Door de uitstekende locatie dicht bij de bestaande bedrijfsgebouwen zal de logistiek van de bijkomende site naadloos verweven worden met die van de huidige locatie – waar men de bouwproducten blijft produceren.

Het zal u reeds duidelijk zijn dat het DNA van Muylle Facon zowel binnen de peiler van de bouwchemie als van de olie doordrongen is van een ‘technologische pioniersgeest’. Hierdoor kan vol vertrouwen vooruitgekeken worden naar de toekomst.

Voor info: www.rubiomonocoat.com